Yakıt Tankları Nedir?
Yakıt Tankları ve yağ gibi yanıcı bileşenleri depolama amacıyla yapılmış depolama ve servis tanklarıdır. Bu tanklar ülkemizde TSE nin yayınlamış olduğu TS EN 12285 standardı ile genel ölçü şekil ve kullanılan malzeme olarak bir standarda bağlanmıştır.
Daha önce yayınlanmış olan TS 712 standardının Avrupa normlarında revizyonundan ortaya çıkan TS EN 12885 standardı Yer altı ve yer üstü olarak 2 ayrı gruba ayrılmıştır.
TS EN 12285 – 1 ( Yer Altı Yakıt Tankları )
TS EN 12285 – 2 ( Yer Üstü Yakıt Tankları )
YER ALTI YAKIT TANKI
Yakıt Tankları ve yağ gibi yanıcı bileşenleri yeraltında depolama amacıyla yapılmış depolama ve servis tanklarıdır. Genellikle Akaryakıt istasyonlarında tercih edilir. Yeraltı tankları Tek ve Çift cidarlı olarak iki ayrı grupta incelenir.
Kaçak riskinde gözle teşhisin zor olduğu bu tanklarda genellikle gövde çift cidarlı tercih edilir, tanka takılan entegre kaçak tespit cihazlarıyla Yakıt Tankları daha güvenli kullanım hedeflenir.
YER ÜSTÜ YAKIT TANKI
Yakıt Tankları ve yağ gibi yanıcı bileşenleri yerüstünde depolama amacıyla yapılmış depolama ve servis tanklarıdır. Genellikle ısı merkezleri ve asfalt tesislerinde tercih edilir. Yerüstü tankları Tek ve Çift cidarlı olarak iki ayrı grupta incelenir.
Kaçak riskinde gözle teşhisin daha kolay olduğu bu tanklarda genellikle gövde tek cidarlı tercih edilir, bu tanklar yer üstünde olduğundan ve depolanan yakıtın akışkanlığı daha yoğun olduğundan ısıtıcı ve izole tercih edilir.
Yakıt tankı ısıtıcısı nedir.
Serpantin ısıtıcı : İçinden sıcak su ve buhar gibi ısıtıcı akışkanlar geçirerek yakıt tankın içindeki yakıtın ısıtılması hedeflenen sistemdir.
Yakıt Tankları izolesi nasıl yapılır?
Yakıt Tankları açık alanda kullanılacakları zaman ısıya ve soğuğa karşı dayanıklılığı artırılması için tankın yüzeyi Camyünü – Taş yünü gibi ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanır ve bunun dışına da galvaniz sac – paslanmaz sac – alüminyum sac gibi dış etkenlerden koruyan bir yalıtım yapılır ve yakıt tankı hava şartlarından izole edilmiş olur.
Ülkemizde kullanılan yakıt tankı çeşitleri
Benzin Tankları
Motorin ( Dizel ) Yakıt tankları
Adblue Yakıt katkı tankı
Fuel Oil Tankı
Kalyak Tankı
Asfalt – zift tankı
Yakıt Tanklarında Kullanılan Ekipmanlar
Yakıt Tankı Seviye göstergesi
Yakıt Tankları seviye göstergeleri tankların içinde bulunan yakıtın seviyesinin ölçümü amacıyla kullanılan ekipmandır.
Paslanmaz manyetik seviye göstergesi (seviye probu bağlanarak otomasyona dahil edilebilir) yakıt tankından hem gözle hem otomasyon üzerinden seviye ölçümü yapılabilir
Seviye probu (otomasyon sistemine bağlanarak yakıt tankının seviyesi buradan kontrol edilir.
Hortum tip seviye göstergesi ( yakıt tankı seviyesi yalnızca gözle takip edilebildiği tiptir.)
Mekanik makaralı seviye göstergesi ( yakıt akışkanlığı düşük olan sistemlerde diğer seviye göstergeleri çalışmadığından bu sistem tercih edilir ) Şamandıra mantığıyla çalışan seviye göstergeleridir.
Yakıt Tankı Havalığı
Yakıt tankları atmosfere açık tanklardır ve içlerinde bulunan yakıt ve yağın içinde bulunan gazların tankın dışına atılmasını en güvenli şekilde yapmamızı sağlayan gaz çıkış ağzıdır.
Yakıt Tankları Taşma Kabı
Yakıt Tankları taşma ve delinme durumlarında yakıt tankının kapasitesinin MİN %30 unu alacak şekilde yankın altına yapılan kaba denir. Bu kaplar ilgili kurum yönetmeliğine göre kapasite farklılığı gösterebilir ancak firma olarak tercihimiz yakıt tankı kapasitesi kadar taşma kabı kullanılmasıdır.
Esmeray Hurda - Diyarbakır Hurdacı olarak 1992 yılından bu yana gelen bilgi birikim ve tecrübeyle hurda bakır, hurda sarı, hurda çinko, hurda bronz, hurda kurşun, hurda kalay, hurda nikel, hurda alüminyum ve hurda demir ticaretini yapmak üzere kurulmuş olup, günümüzde ise çoğunlukla tonajı yüksek ağır sanayi hurdalarının yanı sıra; hurda bakır, hurda alüminyum ve hurda demir dahil olmak üzere tüm metal çeşitlerinin Esmeray Hurda olarak ticaretini yapmaktayız.